PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIE W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH
THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION
 
 
 
 
 
     
  • Nad Wisłą w okolicach Nowego, fot. Halina E. Sadecka
    Nad Wisłą w okolicach Nowego, fot. Halina E. Sadecka
  • Widok z Gór Pieprzowych w okolicach Sandomierza, fot. Halina E. Sadecka
    Widok z Gór Pieprzowych w okolicach Sandomierza, fot. Halina E. Sadecka
  • Góry Pieprzowe w okolicach Sandomierza, fot. Halina E. Sadecka
    Góry Pieprzowe w okolicach Sandomierza, fot. Halina E. Sadecka
  • Wąwóz w okolicach Zagród, fot. Halina E. Sadecka
    Wąwóz w okolicach Zagród, fot. Halina E. Sadecka
  • Łąki w dolinie Opatówki, fot. Halina E. Sadecka
    Łąki w dolinie Opatówki, fot. Halina E. Sadecka
Aktualności
 
 
Artykuły:
 
 

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach  informuje, że 23 listopada br. w godzinach 12.00 – 15.00 w Gościńcu „Bałtowski Zapiecek” odbędzie się event promujący ofertę Świętokrzyskiej Kuźni Smaków. Wydarzenie realizowane jest w ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Data dodania: poniedziałek, 7 listopada 2016r.

W dniach od 23. 09 do 28.09.2016 roku Zespół Certyfikujący przeprowadził certyfikację 23 podmiotów w powiatach: sandomierskim, opatowskim, ostrowieckim i kieleckim zakwalifikowanych przez biuro projektu ŚKS ŚODR Modliszewice do II etapu certyfikacji. Z 23 podmiotów 19 uzyskało ocenę pozytywną osiągając wymaganą minimalną liczbę punktów, 3 podmioty nie uzyskały minimum punktowego w związku z tym nie uzyskały oceny pozytywnej, 1 podmiot został zdyskwalifikowany po stwierdzeniu w trakcie certyfikacji braku spełnienia kryteriów prawnych.

Data dodania: czwartek, 6 października 2016r.

ŚODR Modliszewice – biuro projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków po weryfikacji i ocenie formalnej dokumentacji złożonej przez podmioty zainteresowane przystąpieniem do szlaku ŚKS przedstawia wykaz podmiotów zakwalifikowanych do II etapu certyfikacji. Informujemy, że Certyfikacja podmiotów zakwalifikowanych do II etapu certyfikacji zostanie przeprowadzona w okresie od 12 do 24 września 2016 r. Zespół certyfikujący składający się z 4 osób będzie pracował pod nadzorem Małgorzaty Donoch – Biuro Doradztwa Technicznego Busko-Zdrój.

Data dodania: czwartek, 1 września 2016r.

Zapraszamy do utworzonego  w ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków szlaku kulinarnego pn. „Szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Uprzejmie informujemy, że rozpoczęliśmy procedurę II  naboru podmiotów do utworzonego w ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków szlaku kulinarnego pn. „Szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Nabór trwa do 20 lipca 2016r. 

Data dodania: piątek, 1 lipca 2016r.

W ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków  19 czerwca br. przy Makro w Kielcach podczas finału wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” został przeprowadzony również konkurs na „Najlepszy Produkt Tradycyjny regionu Gór Świętokrzyskich”. Spośród ośmiu  produktów zgłoszonych do konkursu ośmioosobowa  Komisja wybrała pięć, dla których nagrodą było opracowanie wniosków o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT) prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Data dodania: wtorek, 28 czerwca 2016r.

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach  zaprasza do udziału w seminarium wyjazdowym nt.  : „Kuchnia regionalna i produkt tradycyjny turystycznym produktem regionu” organizowanym  w ramach projektu „ Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Seminarium odbędzie się   w dniach 7 -  9 czerwca 2016 r. a docelowym miejscem wyjazdu jest  obszar działania Lokalnej Grupy Działania „Zielony Pierścień” - województwo lubelskie.  Celem wyjazdu jest zapoznanie się  z dobrymi praktykami oraz doświadczeniami realizacji przedsięwzięć z wykorzystaniem zasobów lokalnych opartych na dziedzictwie kulinarnym  sprzyjających rozwojowi regionu. Poza poznaniem ciekawych inicjatyw partnerskiej współpracy zwiększenia atrakcyjności turystycznej regionu wizyta stanowi także okazję do nawiązania nowych kontaktów i wymiany doświadczeń podmiotów, organizacji i instytucji z regionu lubelskiego i świętokrzyskiego.

Data dodania: czwartek, 19 maja 2016r.

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach ogłasza nabór na BEZPŁATNE szkolenia nt." Kuchnia regionalna i produkt tradycyjny turystycznym produktem regionu"  organizowane w ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków.

Data dodania: poniedziałek, 21 marca 2016r.

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przedłuża termin naboru kandydatów na rekruterów bezpośrednich do przeprowadzenia rekrutacji na jednodniowe szkolenia z zakresu: „Kuchnia regionalna i produkt tradycyjny turystycznym produktem regionu”.

Termin przyjmowania zgłoszeń kandydatów na rekruterów:

  1. w wersji elektronicznej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. w terminie do 15 marca 2016 r.
  2. w wersji papierowej w terminie do 16 marca 2016 r. (decyduje data stempla pocztowego)
Data dodania: poniedziałek, 14 marca 2016r.

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach ogłasza nabór kandydatów na rekruterów bezpośrednich  do przeprowadzenia rekrutacji na jednodniowe  szkolenia z zakresu: „Kuchnia regionalna i produkt tradycyjny turystycznym produktem regionu” wśród właścicieli gospodarstw agroturystycznych, gastronomii (restauratorów), zainteresowanych żywieniem w oparciu o kuchnię regionalną oraz rolników/przetwórców/rzemieślników wytwarzających żywność tradycyjną lub zainteresowanych wytwarzaniem takiej żywności  z powiatów: kieleckiego, opatowskiego, ostrowieckiego i sandomierskiego (nie dotyczy miasta Kielce i Ostrowiec Świętokrzyski).

Data dodania: poniedziałek, 7 marca 2016r.

Szlak został utworzony w ramach projektu realizowanego przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach na zlecenie  Województwa Świętokrzyskiego w latach 2013-2015 pn. Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Projekt był  współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. 

Data dodania: sobota, 18 lipca 2015r.




   
 
copyrights @ 2013 - 2017
Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej - Sandomierz
www.opiwpr.org.pl